•  
  •  
  •  
  •  
  •  
Flexibel varen met all-in abonnement

Over het systeem

Op welke wijze kan ik boeken?

FlexYachts maakt gebruik van een intelligent boekingssysteem. Via internet kunt u inloggen - 24 uur per dag - en direct zien of een boot vrij is op de dag en het tijdstip dat u wenst. U kunt het jacht direct online reserveren en de boeking vastleggen. Overigens zorgt FlexYachts ervoor dat elke gebruiker evenveel plezier aan het zeilen kan beleven. Daarom worden vaartijden eerlijk verdeeld. 

Wat als er iets tussenkomt?

Geboekte dagen kunt u annuleren of ruilen met andere gebruikers. De community gebruikers is klein. Elke boot deelt u met 1 eigenaar en maximaal 6 andere gebruikers. Annuleren en ruilen kan via het online reserveringssysteem. Dat systeem biedt overigens nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het raadplegen van het weerbericht, uzelf op de wachtlijst zetten voor een bepaalde dag of periode enzovoorts. 

Wat kan ik doen als de tijd waarop ik wil gaan zeilen al geboekt is?

U kunt de betreffende andere gebruiker vragen of hij (of zij) met u wil ruilen. Wil hij (of zij) dat, dan kunt u lekker gaan zeilen. Houdt de ander zich liever aan de geboekte tijd, dan zult u een andere beschikbare datum moeten zoeken. 

Hoe ver vooruit kan ik boeken?

U kunt een heel jaar vooruit uw gewenste tijden vastleggen en boeken.

Kan ik met andere gebruikers van de boot communiceren?

Graag zelfs. FlexYachts moedigt onderling contact juist aan. Alleen op die wijze leert u elkaar immers beter kennen. Contacten leggen kan ook via het geavanceerde boekingssysteem. 

Is last-minute varen ook een optie?

Zeker, en ook nog eens heel aantrekkelijk. In het online boekingssysteem kunt u direct zien of uw jacht op dat moment (of kort daarna) nog vrij is. Indien uw boot niet is geboekt, kunt u vanaf 24 uur voor gewenst gebruik zelfs ‘gratis’ met het zeiljacht gaan varen. Het loont dus de moeite om regelmatig te kijken of een last-minute mogelijk is. 

Hoe zie je of een gebruiker is gaan varen of niet?

FlexYachts werkt met een uitgekiend systeem van in- en uitchecken. Komt een gebruiker aan boord, dan loopt hij met behulp van een smartphone/tablet/laptop snel een overzichtelijke checklist door. Dat gebeurt ook bij het verlaten van de boot. Op die manier krijgt FlexYachts belangrijke gegevens door. Ook bijvoorbeeld mankementen. Daardoor kan FlexYachts tijdig actie ondernemen en een boot garanderen die in optimale conditie is en blijft.

Wie draagt zorg voor het onderhoud en betaalt de daarbij behorende kosten?

FlexYachts. Alle noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden en de tweewekelijkse schoonmaak zijn voor onze rekening. Het enige wat wij u vragen is de boot netjes en schoon achter te laten voor de volgende gebruiker. 

En hoe zit het met tanken?

FlexYachts zorgt voor het regelmatig voltanken. Via het geavanceerde in- en uitchecksysteem ziet FlexYachts of het nodig is de brandstoftanks bij te vullen. De kosten daarvan zijn voor rekening van FlexYachts. Alleen als u een langere trip gaat maken, moet u zelf in de gaten houden of er voldoende brandstof is. In dat geval betaalt u het bijtanken. Boekt u twee of meer overnachtingen bij het gebruik, dan vaart u uit met een volle tank. 

Wie maakt de boot schoon na gebruik?

Dat doet u. Maar dat is sneller gedaan dan u denkt. U spoelt het dek en de kuip schoon en haalt een doekje door de kajuit. Indien het toilet is gebruikt maakt u die ook schoon. Daarna even uw rommel opruimen en zorgen dat u geen persoonlijke eigendommen vergeet mee te nemen. Dat is het. FlexYachts gebruikt het check in/uit systeem om te weten of alles nog in orde is. Daarnaast controleert FlexYachts nog eens elke twee weken uw boot volledig. Het is echter goed te realiseren dat u en uw medegebruikers altijd op dezelfde boot varen. Het is dus ook in uw eigen belang om het jacht te behandelen alsof het uw eigendom is. 

Laat iedereen de boot wel netjes achter?

Regelmatig krijg ik van geïnteresseerde zeilers de vraag voorgelegd: laat iedereen de boot wel netjes achter? Op zich is die vraag natuurlijk goed te begrijpen. Hoewel fractional sailing in Amerika en Engeland heel gangbaar is, is het in Nederland nog een relatief nieuw fenomeen. En dan kun je zelf wel uiterst zorgvuldig zijn met het schip en de uitrusting. Het vergt nogal wat van je vertrouwen om anderen datzelfde krediet te geven. Nu FlexYachts eenmaal een paar jaar draait, kan ik een eerlijk antwoord uit de praktijk geven. Het blijkt namelijk dat de leden van FlexYachts steeds zorgvuldiger met hun schepen omgaan. Enerzijds komt dat door een gezonde dosis eigenbelang. Want als zeiler wil je je boot natuurlijk schoon en opgeruimd terugvinden. Je maakt immers steeds gebruik van dezelfde boot. Anderzijds komt dat denk ik ook doordat veel zeilers elkaar inmiddels hebben leren kennen en waarderen. FlexYachts organiseert elk seizoen – voorafgaand aan de winterwedstrijden van de Grevelingen Cup – een training voor de leden die daaraan willen meedoen. Zij gaan vervolgens samen strijden om die cup. Zo’n winterzeilwedstrijd is hard zeilen en natuurlijk lekker afzien in de kou. Maar het schept ook een band en legt zo een vruchtbare bodem voor wederzijds respect en waardering. Omdat je weet wie je kunt aanspreken is het bijkomend gevolg dat de zeilers hun schip nóg beter en netter achterlaten!

Wat als een andere gebruiker de regels niet hanteert?

Als dat regelmatig gebeurt, benadeelt deze schipper de andere gebruikers. Dat is natuurlijk niet de opzet van het delen van een jacht. In dat geval spreken wij de betreffende gebruiker daarop aan. Indien er geen verbetering optreedt, kan FlexYachts het contract ontbinden.