FAQ – Veelgestelde vragen

Over het concept

Fractional Sailing is een uniek watersportconcept dat zeilen gemakkelijker, flexibeler en goedkoper maakt. Na de VS en Engeland introduceert FlexYachts het beproefde concept nu ook in Nederland. In Amerika is zeilen volgens dit concept al een groot succes. Ook de Britten die dol zijn op het water ervaren al geruime tijd de voordelen en het gemak van Fractional Sailing. Volgens dit concept deelt u een boot met andere zeilers. Dat verlaagt de kosten. Bovendien worden de vervelende bijkomstigheden van het zeilen u uit handen genomen. Denk aan het schoonmaken of het onderhoud van de boot.

Nee, maar dat draagt juist bij aan het plezier van het zeilconcept. Als gebruiker hoeft u zich niet te bekommeren over de vervelende zaken die onlosmakelijk aan eigen bezit gekoppeld zijn. Denk aan onderhoud, schoonmaak en stalling van uw jacht. Gewoon genieten van het zeilen, meer niet.

Er zijn enkele belangrijke verschillen met boatshare of yachtshare. Bij timeshare bent u deeleigenaar, bij Fractional Sailing bent u geen eigenaar, maar vaste gebruiker. Daardoor ervaart u niet de lasten, wel de lusten. Bij Fractional Sailing is de overeenkomst na 12 maanden eenvoudig opzegbaar, terwijl u bij sharing van een zeiljacht aan langlopende contracten vastzit. Ten slotte bent u in tegenstelling tot timeshare heel flexibel in het gebruik van uw zeiljacht. U kunt bij Fractional Sailing van een halve dag tot een volledige week aaneengesloten boeken, het hele jaar door.

Nee, dat doet FlexYachts niet. Lees hier waarom.

Over het gebruik

Sommige watersportliefhebbers staan een beetje huiverig tegenover het concept van flexibel varen. Ze willen zó ontzettend graag varen, dat ze zich afvragen of ze dan wel voldoende kunnen varen. FlexYachts bestaat inmiddels 13 jaar. En onze klantenkring bestaat uit toegewijde watersporters van wie er een aantal al vanaf het begin aangemeld is. Slechts een klein percentage heeft jaarlijks opgezegd. En dat was niet omdat er onvoldoende vaartijd beschikbaar was, maar doordat ze er zelf niet aan toe kwamen.

Het blijft natuurlijk een kwestie van plannen, maar vooral in de agenda van uw werk en familie!

Booteigenaren maken gemiddeld 25 dagen per jaar gebruik van hun kostbare bezit. Dat houdt in dat de meeste boten het merendeel van de tijd in de haven liggen. Vooral omdat mensen hun vrije tijd ook wel eens op een andere wijze willen invullen. Die 25 dagen per jaar rekende FlexYachts om naar het gebruik per maand: 7 dagdelen. Als gebruiker kunt u twee dagdelen in een weekend gaan zeilen en 5 dagdelen door de weeks. Niet gebruikte dagdelen neemt u gewoon mee naar de volgende maand.

Het aantal gebruikers is bewust klein gehouden: maximaal 8 gebruikers per boot. Er is 1 eigenaar en er zijn 7 vaste gebruikers. Voorlopig is het maximaal aantal deelnemers per boot 7 personen.

Een week is opgedeeld in 14 dagdelen. Overdag duurt een dagdeel 7,5 uur, van 09.30 tot 17.00 uur. In de avond en de nacht telt het dagdeel 16,5 uren, van 17.00 tot 09.30 uur.

Zo lang als u wilt, van minimaal een halve dag tot maximaal zeven aaneengesloten dagen achtereen.

Over het systeem

FlexYachts maakt gebruik van een intelligent boekingssysteem. Via internet kunt u inloggen – 24 uur per dag – en direct zien of een boot vrij is op de dag en het tijdstip dat u wenst. U kunt het jacht direct online reserveren en de boeking vastleggen. Overigens zorgt FlexYachts ervoor dat elke gebruiker evenveel plezier aan het zeilen kan beleven. Daarom worden vaartijden eerlijk verdeeld.

Geboekte dagen kunt u annuleren of ruilen met andere gebruikers. De community gebruikers is klein. Elke boot deelt u met 1 eigenaar en maximaal 6 andere gebruikers. Annuleren en ruilen kan via het online reserveringssysteem. Dat systeem biedt overigens nog meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld het raadplegen van het weerbericht, uzelf op de wachtlijst zetten voor een bepaalde dag of periode enzovoorts.

U kunt de betreffende andere gebruiker vragen of hij (of zij) met u wil ruilen. Wil hij (of zij) dat, dan kunt u lekker gaan zeilen. Houdt de ander zich liever aan de geboekte tijd, dan zult u een andere beschikbare datum moeten zoeken.

U kunt een heel jaar vooruit uw gewenste tijden vastleggen en boeken.

Graag zelfs. FlexYachts moedigt onderling contact juist aan. Alleen op die wijze leert u elkaar immers beter kennen. Contacten leggen kan ook via het geavanceerde boekingssysteem.

Zeker, en ook nog eens heel aantrekkelijk. In het online boekingssysteem kunt u direct zien of uw jacht op dat moment (of kort daarna) nog vrij is. Indien uw boot niet is geboekt, kunt u vanaf 48 uur voor gewenst gebruik zelfs ‘gratis’ met het zeiljacht gaan varen. Het loont dus de moeite om regelmatig te kijken of een last-minute mogelijk is.

FlexYachts werkt met een uitgekiend systeem van in- en uitchecken. Komt een gebruiker aan boord, dan loopt hij met behulp van een smartphone/tablet/laptop snel een overzichtelijke checklist door. Dat gebeurt ook bij het verlaten van de boot. Op die manier krijgt FlexYachts belangrijke gegevens door. Ook bijvoorbeeld mankementen. Daardoor kan FlexYachts tijdig actie ondernemen en een boot garanderen die in optimale conditie is en blijft.

FlexYachts. Alle noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden en de tweewekelijkse schoonmaak zijn voor onze rekening. Het enige wat wij u vragen is de boot netjes en schoon achter te laten voor de volgende gebruiker.

FlexYachts zorgt voor het regelmatig voltanken. Via het geavanceerde in- en uitchecksysteem ziet FlexYachts of het nodig is de brandstoftanks bij te vullen. De kosten daarvan zijn voor rekening van FlexYachts. Alleen als u een langere trip gaat maken, moet u zelf in de gaten houden of er voldoende brandstof is. In dat geval betaalt u het bijtanken. Boekt u twee of meer overnachtingen bij het gebruik, dan vaart u uit met een volle tank.

Dat doet u. Maar dat is sneller gedaan dan u denkt. U spoelt het dek en de kuip schoon en haalt een doekje door de kajuit. Indien het toilet is gebruikt maakt u die ook schoon. Daarna even uw rommel opruimen en zorgen dat u geen persoonlijke eigendommen vergeet mee te nemen. Dat is het. FlexYachts gebruikt het check in/uit systeem om te weten of alles nog in orde is. Daarnaast controleert FlexYachts nog eens elke twee weken uw boot volledig. Het is echter goed te realiseren dat u en uw medegebruikers altijd op dezelfde boot varen. Het is dus ook in uw eigen belang om het jacht te behandelen alsof het uw eigendom is.

Regelmatig krijg ik van geïnteresseerde zeilers de vraag voorgelegd: laat iedereen de boot wel netjes achter? Op zich is die vraag natuurlijk goed te begrijpen. Hoewel fractional sailing in Amerika en Engeland heel gangbaar is, is het in Nederland nog een relatief nieuw fenomeen. En dan kun je zelf wel uiterst zorgvuldig zijn met het schip en de uitrusting. Het vergt nogal wat van je vertrouwen om anderen datzelfde krediet te geven. Nu FlexYachts eenmaal een paar jaar draait, kan ik een eerlijk antwoord uit de praktijk geven. Het blijkt namelijk dat de leden van FlexYachts steeds zorgvuldiger met hun schepen omgaan. Enerzijds komt dat door een gezonde dosis eigenbelang. Want als zeiler wil je je boot natuurlijk schoon en opgeruimd terugvinden. Je maakt immers steeds gebruik van dezelfde boot. Anderzijds komt dat denk ik ook doordat veel zeilers elkaar inmiddels hebben leren kennen en waarderen. FlexYachts organiseert elk seizoen – voorafgaand aan de winterwedstrijden van de Grevelingen Cup – een training voor de leden die daaraan willen meedoen. Zij gaan vervolgens samen strijden om die cup. Zo’n winterzeilwedstrijd is hard zeilen en natuurlijk lekker afzien in de kou. Maar het schept ook een band en legt zo een vruchtbare bodem voor wederzijds respect en waardering. Omdat je weet wie je kunt aanspreken is het bijkomend gevolg dat de zeilers hun schip nóg beter en netter achterlaten!

Als dat regelmatig gebeurt, benadeelt deze schipper de andere gebruikers. Dat is natuurlijk niet de opzet van het delen van een jacht. In dat geval spreken wij de betreffende gebruiker daarop aan. Indien er geen verbetering optreedt, kan FlexYachts het contract ontbinden.

Over de vloot & de jachthavens

Goede zeileigenschappen, comfort, veiligheid en fraaie lijnen zijn voor ons de belangrijkste criteria bij de keuze van onze jachten. Het franse Dufour staat bekend om haar degelijke en vlotte zeilers. De samenwerking met Italiaanse designers zorgt voor mooie lijnen en comfort aan boord. Regelmatig vallen de populaire Dufours dan ook in de prijzen. Ook in 2013 is er weer een Dufour ‘European Yacht of the Year’ geworden, de Dufour 36. Een Dehler jacht staat van oudsher bekend om haar kwaliteit en zeer goede zeileigenschappen. Onze Dehler 29 is een heerlijke en comfortabele zeilboot. Sinds 2012 maakt Dehler deel uit van de Hanse Group. Een grote en betrouwbare Duitse werf. Saffier is een juweel van eigen bodem. In IJmuiden ontwerpt en bouwt Saffier de natte droom van veel zeilers. De Saffier 26 is de ultieme dagzeiler met prachtige looks, uiterst comfortabel en met veel zeilplezier. Bekijk het gehele profiel van onze boten bij menu item ‘Jachten’.

Het neusje van de zalm. Op de Dufour/Dehler jachten van FlexYachts bevinden zich een gecombineerde kaartplotter en een GPS met een grote kleurendisplay. Daarnaast een stuurautomaat, een marifoon met binnen- en buitenspeakers en meetinstrumenten die wind, snelheid en diepte aangeven. Alles om het gemak en de veiligheid bij het zeilen te bevorderen.

Veiligheid gaat boven alles. Elk jacht heeft het materiaal aan boord dat nodig is voor een veilige thuiskomst. Tot de standaarduitrusting behoren onder meer reddingsvesten voor zes volwassenen en een reddingsvlot. Haalt u meer mensen aan boord, zorg er dan voor dat er reddingsvesten zijn voor elk ‘bemanningslid’. FlexYachts heeft geen reddingsvesten voor kinderen.

FlexYachts levert al het denkbare materiaal dat u nodig heeft voor tochten van een dag tot een volledige week. De keuken is ingesteld op zes personen. Met kookgerei, serviesgoed, glaswerk en andere benodigde spullen om heerlijk te kokkerellen. Verder kunt u een verrekijker en een zaklantaarn verwachten, en is elke boot uitgerust met een stereo radio- en cd-speler. Sfeervol muziekje aan, kurkentrekker bij de hand… genieten maar!

Natuurlijk. Doe alsof u thuis bent. Elke boot is uitgerust met een fornuis met gasoven. Daarnaast kunt u de meest gebruikelijke keukeninventaris verwachten. Wel zo makkelijk. Dat scheelt weer meenemen van thuis. Vergeet alleen uw favoriete recepten niet.

Ja, uiteraard kunt u nader kennismaken met de prachtige schepen van FlexYachts. Schroom niet om daarvoor met ons een afspraak te maken.

Over zeilervaring en cursussen

Het gaat FlexYachts om het plezier dat u ervaart tijdens het zeilen. Dat staat als een paal boven water. Veiligheid is daar een belangrijk onderdeel van. Goed zeemanschap vereist een mix van vaardigheden, techniekbeheersing en vertrouwen die in de loop van de tijd door ervaring is ontstaan. Gebruikt u een kwaliteitsjacht van FlexYachts, dan moet u minimaal over het diploma CWO Kajuitjachtzeilen II beschikken of aantoonbare, vergelijkbare zeilervaring hebben.

Geen probleem. Voor beginners of voor zeilers die hun kennis en vaardigheden willen opvijzelen, biedt FlexYachts een op maat gemaakt trainingsprogramma. Dat doet zij in samenwerking met een erkende zeilschool. Het programma biedt theorie- en praktijklessen. U traint voor de meest voorkomende functies en situaties aan boord. Met het diploma CWO Kajuitjachtzeilen II heeft u dan de vaardigheden om als zelfstandig schipper onder rustige omstandigheden op stilstaand water het commando op een kajuitzeiljacht te kunnen voeren.

Nee, als service biedt FlexYachts u een ééndaagse manoeuvreertraining op de boot waarmee u later gaat varen. Die kosten zijn inbegrepen in het entreegeld. Daarnaast kunnen wij u verder assisteren totdat u voldoende vertrouwen heeft om het kostbare jacht veilig te kunnen besturen.

Varen op zee of zelfs naar verre droombestemmingen vereist meer kennis en techniek dan varen op een meer bij u in de buurt. Voor ervaren zeilers biedt FlexYachts in samenwerking met een erkende zeilschool aanvullende cursussen. De op maat gemaakte cursussen zijn een perfecte aanvulling op de al gemaakte mijlen met uw FlexYachts boot. De lessen vinden uiteraard plaats op uw eigen zeiljacht van FlexYachts.

Bijna direct. FlexYachts controleert eerst aan de hand van een eenvoudige vaartest of u over voldoende zeilervaring beschikt. Daarna geeft zij u een grondige uitleg over de systemen en de uitrusting van het kwaliteitsjacht waarmee u gaat varen, alsmede de te volgen procedures van bijvoorbeeld in- en uitchecken.

Over het abonnement en de kosten

Heel eenvoudig door de volgende stappen te nemen: (1) vul online het contactformulier in, bel ons of bezoek een open dag of beurs voor meer informatie, (2) maak kennis met FlexYachts op de boot van uw keuze, (3) kies het comfortabele jacht met de gewenste jachthaven en onderteken de overeenkomst, (4) doe een eenvoudige vaartest, en (5) boek uw jacht en vaar uit met FlexYachts.

Houd er rekening mee dat u minimaal het CWO-diploma Kajuitjachtzeilen II nodig heeft om zelfstandig te kunnen varen. Heeft u dat diploma niet, dan moet u beschikken over vergelijkbare (en aantoonbare) zeilervaring.

De kosten van een eigen boot lopen zo hoog op dat daar niet zelden een hypotheek voor nodig is. Die kosten zijn ruim vijf keer zo hoog als bij Fractional sailing. Tevens blijkt uit onderzoek dat de gemiddelde booteigenaar niet meer dan 25 dagen per jaar vaart. De rest van de tijd ligt de boot te wachten in de jachthaven. Bij Fractional sailing deelt u een boot met anderen. Daardoor deelt u ook de kosten. Gebruikers gaan een contract aan voor een jaar. Het abonnement is inclusief alle kosten, zoals verzekering, liggeld, onderhoud en afschrijving. Er komen dus geen verborgen kosten bij. Daardoor komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. De maandtarieven zijn afhankelijk van het type boot en de jachthaven. Voor een Dehler 34 betaalt u € 520, per maand. De Dehler 29 kost € 340,- per maand. Daarnaast worden eenmalig entreekosten berekend van € 600,-. In dat bedrag zitten onder meer instructie van de gebruikte systemen, 1/2 of 1 dag les op de boot en een kennismakingsmiddag. De kosten van de borg (€ 750,-) krijgt u later uiteraard weer terug.

Via automatische incasso wordt maandelijks een bedrag afgeschreven.

U sluit een contract voor slechts 12 maanden met een opzegtermijn van 3 maanden. Indien u niet opzegt wordt de overeenkomst stilzwijgend verlengd met 12 maanden. Daarvoor krijgt u het gebruik van een comfortabel en zeewaardig kwaliteitsjacht. U kunt bovendien kiezen uit meerdere jachthavens: Bruinisse, Breskens en Wemeldinge in Zeeland. Op korte termijn volgen meer jachthavens. Na dat jaar kunt u indien gewenst switchen van boot en jachthaven.

Als u het commando voert over uw gasten, de inventaris van de boot en het jacht zelf, bent u verantwoordelijk. Waardevolle zaken die beschadigd raken of verloren gaan, worden bij u in rekening gebracht en trekt FlexYachts af van uw borg. Vervolgens moet u uw borg weer aanvullen, voordat u opnieuw met de boot gaat zeilen. Onze verzekering zal de meest belangrijke schade aan de boot dekken, maar houd wel rekening met een eigen risico.

Nee, of u nu de enige gebruiker bent of de boot deelt met 7 andere gebruikers, uw maandelijkse bijdrage en uw te gebruiken dagdelen blijven hetzelfde.

Nee, er zijn geen verborgen kosten.

Ja, mensen die gehuwd zijn of ingeschreven zijn als geregistreerd partner kunnen een abonnement delen. U kunt het abonnement ook delen met een vriend of familielid. Er is één hoofdcontractant. Dat is een vereiste van de verzekeringsmaatschappij.

Wat zijn de voordelen van flexibel varen?

U selecteert een schip uit de vloot. Stuk voor stuk comfortabele schepen die tiptop zijn uitgerust en voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften. Uw schip heeft een vaste ligplaats. U vaart dus met hetzelfde schip; uw ‘eigen’ schip.

U reserveert uw zeiltijd via ons boekingssysteem dat u online raadpleegt. Waar u ook bent, 24 uur per dag. Bij last-minute gebruik vaart u zelfs gratis. Het in- en uitcheck systeem is eenvoudig en snel in gebruik waardoor u alle tijd heeft om te varen. Beide systemen besparen kosten zodat uw maandelijkse bijdrage laag is.

Als u zelf een schip koopt, doet u dat waarschijnlijk met een (dure) scheepshypotheek. Telt u daarbij de kosten voor havengeld, verzekering en onderhoud op, dan is het eigen bezit van een schip ruim 4x keer duurder dan zeilen via FlexYachts. Een gemiddelde booteigenaar vaart niet meer dan 25 dagen per jaar. De rest van de tijd ligt de boot op u te wachten in de jachthaven. Bij flexibel zeilen deelt u een boot met anderen. Daardoor deelt u ook de kosten.

Als u in zee gaat met FlexYachts sluit u een contract af voor een jaar. Het abonnement is inclusief alle kosten. Er komen geen verborgen kosten bij. De maandtarieven zijn afhankelijk van het type boot en de jachthaven. Daarnaast betaalt u eenmalig entreekosten voor onder meer instructie van de gebruikte systemen, 1 of 2 dagdelen les op de boot en een kennismakingsmiddag.

Geen omkijken meer naar het tijdrovende onderhoud, schoonmaken of winterklaar maken van uw schip. Dat regelt FlexYachts voor u. U kunt erop vertrouwen dat wij uw schip met dezelfde zorg omringen als u dat zou doen. U bent verzekerd van een schip in een perfecte staat van onderhoud waar u direct mee weg zeilt.

U deelt uw ‘eigen’ zeilschip met max. 6 vaste zeilliefhebbers. Elke maand kiest u opnieuw dagen of dagdelen om te varen. Op de dagen die u zelf heeft geboekt, stapt u in de jachthaven op uw schip en vaart direct weg. Komt u in een maand niet aan zeilen toe? Dan neemt u de niet-gebruikte dagdelen gewoon mee naar de volgende maand. Slimme zeilers profiteren bovendien van gratis onbeperkt last minute gebruik.

Via het online boekingssysteem kunt u eenvoudig andere gebruikers − net zulke zeilliefhebbers als u! − uitnodigen met u mee te gaan zeilen. Opstappers kunnen zich ook zelf bij u aanmelden. Wanneer u zelf als zeilmaat vaart, gaat dat natuurlijk niet ten koste van uw zeiltijd. Met elkaar varen kan dus voordelig zijn.

Staat uw vraag hier niet bij?